Belastade mobilnät vid religiösa högtider

belastade-mobilnat-vid-religiosa-hogtiderAtt religion engagerar råder det inga tvivel om. Våra religiösa högtider är tydliga exempel på hur mycket religion har påverkat och bidragit till att forma vårt samhälle. Från Hinduismens Holi som firas i stora delar av Asien till Kristendomens jul som firas av nästan hela västvärlden. När Indien firar Holi så stannar landet upp på precis samma sätt som stora delar av västvärlden stannar upp på julafton och juldagen. Att det är speciella tider för många familjer och högtidsfirare märks inte minst på mobilnäten som tenderar att bli överbelastade kring dessa högtider. Förutom på nyårsafton så är belastningen på de svenska mobilnäten som allra störst kring julen. Även vid påsk är det många som vill kontakta nära och kära. Antal utlandssamtal ökar även kring andra religiösa högtider när människor med släkt i andra länder vill kontakta sina anhöriga. Mobilabonnemang med billiga utlandssamtal blir ofta populära kring högtider som Judiska Pesach och Islams Hijra.

Var säker på att komma fram genom att ringa via Wi-Fi

Att ringa via mobilnätet är det självklara valet för de allra flesta och det som är absolut vanligast. Vid högtider och andra gånger på året då mobilnätet är som mest belastat kan det dock vara en bra idé att ringa via Wi-Fi eller 4G-uppkoppling istället. Detta gör du genom att använda appar som Facetime eller Skype. Då dessa appar går via internet istället för via det traditionella mobilnätet påverkas du inte av den överbelastning som kan göra det svårt för dig att komma fram.

Tips! Ring via Wi-Fi eller 4G så slipper du det belastade mobilnätet och det blir ingen extra kostnad på fakturan för ditt mobilabonnemang.

Det gäller då att den person du vill kontakta även den har den app du vill använda för att ringa. Ytterligare en fördel med att ringa via internet är att du slipper samtalskostnaden för utlandssamtal som ofta ligger en bra bit över den vanliga samtalskostnaden. Har du eller personen du vill kontakta inte tillgång till internetuppkoppling så är det viktigt att du har koll på vilka kostnader för utlandssamtal ditt mobilabonnemang erbjuder. Är kostnaden hög så kan ett utlandssamtal på endast några minuter bli väldigt dyrt.

Hitta det mobilabonnemang som erbjuder billigast utlandssamtal

Om du använder din mobiltelefon för att kontakta familj och vänner utomlands under religiösa högtider så bör du jämföra operatörernas priser på utlandssamtal. Genom att jämföra ökar dina chanser att hitta det billigaste abonnemanget. Många operatörer har speciella abonnemang för dig som ringer och smsar mycket till utlandet. Genom att teckna ett sådant abonnemang så slipper du oroa dig för en dyr mobilräkning varje gång din familj firar en högtid.