Religion i Sverige

Sverige har traditionellt räknats som ett kristet land och är fortfarande den religion som har flest anhängare. Svenska kyrkan är det trossamfund som har flest deltagare, närmare bestämt runt 6,5 miljoner. Det samfund som har näst flest anhängare är olika ortodoxa samfund, som också är en del av kristendomen. Glappet mellan första och andra platsen är dock väldigt stort och de olika ortodoxa samfunden beräknas att sammanlagt ha runt 140 000 medlemmar.

Islam

Det tredje största trossamfundet i Sverige är islam som i sin tur delas in i sunniislam och shiaislam. 2015 beräknades islam ha runt 130 000 anhängare i Sverige. Detta är en siffra som tros ha stigit relativt mycket sedan den arabiska våren startade 2011, då många flyktingar från islamska länder har kommit till Sverige. Den största delen av muslimer i Sverige tillhör sunniislam, vilket är rimligt då det världen över är den största grenen i islam. I Sverige beräknas cirka 80 % av alla muslimer tillhöra sunniislam.

Frikyrkor

Förutom Svenska kyrkan, som är en kristen evangelisk-luthersk folkkyrka, samt de olika kristna ortodoxa kyrkorna i Sverige finns det flera olika kristna frikyrkor. Sammanlagt beräknas cirka 330 000 invånare i Sverige tillhöra ett frikyrkligt trossamfund. Det finns dock väldigt många olika frikyrkliga samfund och dessa anses inte kunna räknas som en gemenskap. Att vara frikyrklig är inte i sig en religion, utan är alltid en gren ur kristendomen där bibeln tolkas på olika sätt. Det största frikyrkliga trossamfundet i Sverige är Equmeniakyrkan.

Svenska kyrkan och sekularisering

Svenska kyrkan beräknas ha runt 6,1 miljoner medlemmar i Sverige idag, men endast 2 % är regelbundna deltagare. Varje söndag räknas de frikyrkliga samfunden ha fler besökare än Svenska kyrkan trots att de har mycket färre anhängare. År 2000 skiljdes svenska staten och kyrkan åt och det var också då Lag om Svenska kyrkan trädde i kraft. Lagen beskriver att Svenska kyrkan ska fortsätta vara demokratiskt uppbyggd samt driva rikstäckande verksamhet. Lagen säger också att svenska stadschefen är förpliktigad att tillhöra Svenska kyrkan.

Trots att runt 60 % av befolkningen är medlemmar i Svenska kyrkan beräknas 46-85 % av Sveriges befolkning vara ateister, agnostiker eller icke-troende enligt religionsociolgiska undersökningar. Det gör Sverige till ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Undersökningar visar att många anger att de tror på andliga ting men inte på en kristen världsbild. Anledningen till det stora deltagande i Svenska kyrkan tros bero på att man tidigare föddes in som deltagare samt att många ser dopet som en tradition.