5 religiösa platser att besöka i sommar

För den troende kan semesterresan vara mer än en solsemester. Exempelvis kan man vilja ta sig till någon av de vallfärdsresmål  som finns i ens religion. Även icke troende kan söka sig till dessa platser för den fantastiska historian och lugna och trygga stämningen som ofta råder på dessa resmål. För dig som vill resa till ett av dessa resmål finns det dock mycket att tänka på, inte minst vad gäller resvägar och kultur.

Religiösa platser är ofta omgivna av stor mystik och inte sällan historier om mirakel eller fantastiska händelser. Det har gjort att det förutom de troende reser många som bara vill se platsen för dess historia och höra berättelserna på plats.

Oavsett om du är troende eller inte bör du dock vara mycket noga med vilken kultur som finns på platsen och vilka seder som omger vissa ritualer. Att resa till religiösa platser är i sig inget problem, men att störa de som har rest från hela världen för att till exempel be på platsen är aldrig okej.

5 av de mest populära religiösa platserna att resa till

  1. Lourdes. Europas mest besökta vallfärdsort ligger i Frankrike och drar till sig upp till 6 miljoner resande varje år. Anledningen till att platsen betraktas som helig var en franska bondflicka som haft uppenbarelser av jungfru Maria och en helig källa som senare ska ha sprungit fram efter uppenbarelserna. Källan ska ha helande krafter och många åker för att söka hjälp mot sjukdomar och bekymmer.
  2. Peterskyrkan. Kyrkan som för många är symbolen för Vatikanen och den katolska tron är kanske världens största. Förutom att ha reliker som delar av Jesus kors och mycket mer så är även byggnaden enormt imponerande. Över 60 000 besökare kan samtidigt befinna sig inne i kyrkan som är en av världens mest besökta platser.
  3. Klippmoskén. I nordöstra Jerusalem ligger världens äldsta muslimska byggnad. Moskén är byggd på den plats där Muhammed hade sin himmelsfärd och är därför mycket helig för muslimer. Under Ramadan samlas det stora mängder troende där för att be, men under övriga delar av året är det enklare att resa dit.
  4. Klagomuren. Judarnas heligaste plats ligger i Jerusalem och är muren av det gamla templet som stod där. Det finns flera historier och myter kring muren, exempelvis sägs man kunna förutspå Mesias återkomst genom att vänta på att vatten ska börja rinna genom murens stenar.
  5.  Angkor Wat. Denna plats skiljer sig till viss del från de som nämnts tidigare eftersom att det är flera heliga platser inom området. Det 400 kvadratkilometer stora området har flera tusenåriga tempel och byggnad som tidigare använts av kungarna i Kambodja. Området ska vara ett av vår världs största underverk och drar till sig tusentals turister av denna anledning.

Religiösa platser är som det går att se ofta omgärdade av spännande historier och legender och inte sällan imponerande arkitektur. Ett problem för den som vill resa dit är dock att man sällan är ensam, istället är det tusentals som vallfärdar till platsen samtidigt som dig. Förutom problem med logi och liknande pressar det även priserna så att resan kan visa sig bli mycket dyr.

För den som behöver hjälp att finansiera resan kan ett snabblån vara ett bra alternativ. Den som väljer att finansiera sin resa på lånade pengar gör bäst i att först jämföra flera långivare och hitta det lån som ger bäst ränta och bäst villkor.

Religiösa platser finns i hela världen

Även om de ovannämnda platserna är några av världens största och mäktigaste så finns det självklart gott om mindre storslagna religiösa vallfärdsorter. Exempelvis finns det flera historiskt viktiga religiösa platser i Sverige som exempelvis Lapporten som tidigare varit viktig för samerna.

Inom Europa finns det självklart gott om resmål, men ett gott tips till den som är ovan är att resa till någon av de mindre populära platserna först för att undvika den värsta trängseln. Med lite vana kan du sedan uppskatta de större och mer populära resmål ännu mer.